måndag 18 juli 2011

Kocken????

Börjar bli lite less på dessa godmodiga matlagnings experter i vår kär TV ruta, ingen nämnd ingen glömd. Men jag måste tyvärr nämna en och som gjorde mig så jävla less. Och det var när jag såg vår egen så kallade expert från kommunen försökte briljera med ett avkok med ärtor där smör var den hemliga ingrediensen  detta fick mig att svälja tungan och näst intill begära akut hjälp. Har nu i ett antal dagar retat upp mig på honom så vad göra , jag kör samma race så ni får en inblick hur jävla dumt det låter när man lagar mat i tv.


Kvällens meny.. Kyckling HK.med baconstekt färskpotatis på en bädd av kryddblandad gräddsoate och smörgrillade primörer.Till detta serveras en porlade lager av engelsk typ 1429-02 lite enkel i smaken där den beska humlesmaken har fått  ge vika för att ta ner de vassa krydd ock lite salta smakerna från maträtten.

Låter som en rätt tagen från vilken gourmé restaurang en dryck som den gode Fritjofsson skulle rulla runt i munnen så han stupade  men vad fasiken är då detta?
Här kommer matresan.

Ett besök på kommunens delikatess affär Lidel o compani för att göra inköpen.Där finns alltid färska varor då denna affär har ett gott rykte hos våra vänner från annat land och dom är inte få utan fyller oftast ut delikatess disken i klasar därav alltid färskt samt att inte förglömma billigt.
Kravmärkta kyklingfiler från vårat egna slakteri i  Valla så kallade långfibriga kycklingar inhandlades.
Hjälmaretvättade potatisar samt primörer likaså. Hulltströmska bacon köptes billigt ta tre betala för en inte att föringa samt Österåkers grädde.Kryddblandning fanns för dagen från Rosenholmskadrivhuset där dom även driver upp exotiska frukter som tex lime som även detta åkte ner i påsen.Stegade med storm steg hemåt för att nu tillaga detta.
Jag började med att skölja den Hjälmaretvättade potatis då i Heniketeppavatten lagom ljumt för att inte ta bort alltför mycket stärkelse skar sedan ner dessa i cm stora bitar ångsjuda de detta i ca 10 minuter då hålls stärkelsen kvar.Samtidigt lade jag morötterna de så kallade primörerna i ett redan sjudande vatten med lite stänk av vin och havssalt.Medan detta står och och kokar tar jag mig ann de långfibriga kycklingfilerna som jag maserar in med vitlök samt en exotisk kryddblandning ,rullar sedan in dessa i Hulltströmska baconskivor, samt lägger dessa på en röd bädd av kol som  4H kolade i Strängstorps kolmila. Medens detta sköter sig självt så börjar med gräddsoaten. En klick hemmysttat smör läggs i stekpannan, var försiktig med värmen smöret måste till färgen bara bli ljusbrun, i med en regäl skvätt grädde, salta och riv i skalet från en lime samt pressa i lite av saften av denna, ha sedan i kvarnmalen kryddblandning efter egen smak samt låt detta koka ner till en stuvningslik massa.Tvätta ur stekpannan, ännu en regäl klick hem ystat smör där man masserat ner lite vitlök i. Detta skall nu ner i en mellan varm stekpannan, klipp även över lite av Hulltströmska baconen stek upp till en knaprig konsistens. Häll sedan över potatis tärningarna låt nu detta steka ihop till dess en färg av aprikos kärna infinner sig. När det är klart klipp över lite dill, färdigt.Ta nu och smörslunga primörerna lägg dess i en handuk tillsammans med en regäl klick hem ystat smör knyt om och snurra den ca  fem varv i luften för många varv och smöret kan få en ost lik konsistens.Ta nu av kycklingen från grillen den har nu uppnått en temperatur av 70 grader vilket är viktigt, använd en digitaltermometer.Skall serveras på stora benvita fat, bestick utan trähandtag och i silver drycken i höga smala glas så bubblorna håller sin karaktär..

Låter inte detta som ett jävla humbug en kocks orerande över en av de simplaste rätter man kan göra.Samt att hela tiden snacka om allt vad närodlat Kravmärkt och nyttigt allt sådant är. Skall man tro på allt detta nej och åter nej .Det finns inte en Kravmärkt bonde, ej heller någon mat som kan kallas Kravmärkt. Även fast jag skulle vilja det. Lurendrejeri är vad det är och när man ser de sponsrade kockarna på TV rutan så blir man spyfärdig.
Nä handla mat där det är billigt, för det är det samma där det är dyrt, nyttigheten är den samma, smaken likaså.Pengarna du spar kan du använda till något bättre än att en eu sponsad bonde och kock tar dessa.
Receptet:Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar rulla in dom i bacon lägg dessa på grillen ca 15 min.Stek potatis i bacon och vitlök.Koka grönsaker slå ut vattnet i med en klick smör.Krydda grädden med salt och peppar och pressad lime koka lite längre så en stuvningsliknande konsistens infinner sig.Klart att äta slå upp ett kallt glas öl och allt är mums svårt eller......Och allt går att köpa på ICA

HK.Jonsson

2 kommentarer:

  1. Haha. Carina kan va glad med en sån stjärnkock till make

    SvaraRadera
  2. ja hon har då inte åldrats en dag! Hälsa så gott!

    SvaraRadera