Saffranspannkaka med salmbärssylt
Det här är en riktigt lyxig efterrättsvariant från Gotland. Serveras traditionellt med vispad grädde och salmbärssylt.Ingredienser:
7.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
9 ägg
1.6 l mjölk
5 msk smält smör eller flytande margarin
1 paket saffran.
1 paket färskost ex. philadelphia
4 dl vispgrädde
1 burk salmbärssylt
Blåhallon, Rubus caesius,
Art i familjen rosväxter. Blåhallon är en lågväxande buske med svaga, borstlika taggar. Frukten, som är ett fruktförband bestående av stenfrukter, är blådaggig med syrlig, något fadd smak. Arten är särskilt vanlig på Gotland, där frukten kallas salmbär, och i Skåne.
Mina drömmar går till 2009 och semester på Gotland där denna delikatess avnjöts både en två gånger .
Måste tacka Tolle och Criss för denna matupplevelse.....Efter vissa önskemål så presenterar jag tillverkningen..
Koka gröten:
Blanda vatten, grötris, salt och smör eller margarin i en stor kastrull och koka upp. Koka under lock i 10 minuter. Tillsätt sedan mjölk och kanelstång och koka upp igen - passa bara så att gröten inte kokar över. Koka sedan på mycket svag värme tills vattnet är borta, cirka 40 minuter. Rör då och då. Låt gröten svalna, den ska hellre vara för kall än för varm. (Alternativt köper du gröt för cirka 10 personer.)
Gör smeten:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en långpanna. Blanda den avsvalnade gröten med ägg, socker, hackad mandel och saffran till en smet. Späd med mjölk om gröten är väldigt fast i konsistensen så att det blir en lagom lös smet. Bred ut smeten i långpannan och grädda saffranspannkakan i ugn i cirka 30 minuter eller tills pannkakan har fått en fin ljusbrun färg. Låt saffranspannkakan svalna lite innan den serveras, den är godast ljummen.
HK.Jonsson
"så här gör du" fattas=) annars äre bra!
SvaraRaderabesök mig på min blogg
Kraam! Mex
Tur att man låg först!!!
SvaraRadera